Myofasciale release-technieken

Myofasciale therapie behandelt pijn die zijn oorzaak vindt in de spieren. Als gevolg van overbelasting, langdurige houdingen, recuperatie na training, … kunnen zich in de spieren pijnpunten ontwikkelen, Trigger Points of Triggerpunten genoemd. Deze punten veroorzaken pijn met een specifieke lokalisatie en uitstralingszone. Indien de pijn uitstraalt naar een andere plaats dan waar het triggerpunt zich bevindt, noemen we dat referred pain of uitstralende pijn. Deze pijnuitstraling komt overeen met de pijn die de patiënt ervaart. M.a.w. door het actieve triggerpunt een 20-tal seconden te behandelen, lokken we de pijn uit en gaat die ook verdwijnen.

Myofasciale release technieken bestaan veelvuldig: foam rolling, cupping, trigger point therapy, …

Ook manule manipulaties veroorzaken een onmiddellijke pijnvermindering en zelfs pijn verdwijning van de pijnpunten!

Foam rolling: Foam rolling of met een harde rol over de spieren rollen is een effectieve manier om spieren voor, tijdens en zeker na het sporten sneller optimaal te laten functioneren.

Foam Rolling is een myofasciale release techniek en wordt vooral gebruikt om spieren en fascia beter te laten recupereren na een inspanning. Deze compressietechniek werd voor het eerst beschreven door Mike Clark in de Verenigde Staten rond 2005 en wordt nu overal in de wereld courant gebruikt. Door op pijnpunten (triggerpunten) binnen de spier te rollen verdwijnt de pijn en relaxeert de spier.

Cupping gebruikt negatieve drukkrachten op zuignappen om de weefsels op te tillen. Dit creëert ruimte binnen de weefsellagen voor verbeterd glijden en mobiliteit.  In tegenstelling tot andere vormen van manuele therapie (massage, myofasciale release, gewrichtsmobilisaties) die compressief van aard zijn, is cupping decompressief. Decompressie helpt strakke weefsels los te maken, triggerpoints te verbeteren, de bloedstroom en de uitwisseling van voedingsstoffen te verbeteren en een verandering in het neuromusculaire systeem te creëren die tijdelijke pijnverlichting mogelijk maakt..

Active Cupping: We gebruiken zachte siliconen cups in een active tissue release techniek gebaseerd op de oude kunst van cupping. We brengen de cups voorzichtig aan op een beperkte plaats om een ​​subtiele lift te geven aan de huid en de eerste laag fascia. Deze techniek kan helpen: Voorkomt dat er zich banden van littekenweefsel vormen na een operatie of verwonding verbeterd de lymfestroom door zwelling pijn verminderen en vooral de beweeglijkheid verbeterd direct!. Misschien heb je onlangs meer gehoord over “cupping” of merkte je rode cirkels op bij atleten op tv.

FAT-tool: Het gebruik van Fat-Tool (Fascial Abrasion Technique) is geïndiceerd wanneer er sprake is van spanning ter hoogte van de fascia. Dit is een bindweefsellaag welke is gelegen in het gehele lichaam. Wanneer er sprake is van een verhoogde spanning van de fascia kan dit onder andere leiden tot verminderde kwaliteit van bewegen. Het doel van de behandeling is gericht op het verlagen van de spanning van de fascie zodat deze weer in de juiste bewegingsrichting kan worden gebruikt. Behandeling met de FAT tool kan resulteren in souplesse en afname van stijfheid. De behandeling is licht gevoelig, afhankelijk van de behandelde regio en kan leiden tot een lichte roodheid van de bovenliggende huid. De FAT tool is zodanig ontworpen dat de fascia optimaal behandeld wordt zonder beschadiging van de huid.

Deel op Facebook
Deel op LinkedIn
Deel via Whatsapp
Deel via een e-mail