Taping

De sportliefhebber is er waarschijnlijk al bekend mee: de gekleurde, witte of bruine tape die de kuiten, bovenbenen of armen van vooral (top)sporters siert. Ook bij niet-sporters wordt deze medische tape ( kinesiotape, immobilisatietape, functionele tape,….)steeds vaker toegepast.

Taping kan worden toegepast bij veel verschillende soorten klachten. Toepassingen van de tape zie je tegenwoordig vooral terug in de sportwereld. Bij klachten aan het bewegingsapparaat wordt de tape vaak ingezet om gewrichten te ondersteunen, of spieren te beïnvloeden om spanningstoename óf juist afname te realiseren.

De tape kan ook gebruikt worden voor houdingscorrectie, verminderen van zwelling, pijnvermindering, functieherstel en het verbeteren van de huidconditie ( littekens). Taping is enorm veelzijdig.

Afhankelijk van de gebruikte techniek en de huid kan de tape tussen de vier en tien dagen blijven zitten. In die tijd kun je er alles mee doen: sporten, douchen en zelfs zwemmen! De tape is ademend en voert vocht af, dus hij veroorzaakt ook geen weke huid onder de tape. Uiteraard is het zo, dat intensief gebruik de duur verkort.”

Het is zeker mogelijk om zelf te tapen. Afhankelijk van de klacht, plek en techniek is het soms handig om zelf te leren tapen (bij een kinesitherapeut). Dit geef je meer vrijheid, zeker als je regelmatig getapet moet worden. Daarbij vermindert dit het aantal behandelingen die je nodig hebt bij de kine. Tegenwoordig zijn er zelfs voor-ingepakte, op maat geknipte pakketjes te koop bij sommige sportzaken. Die zijn dan voorzien van genoeg tape om éénmalig zelf in te tapen met daarbij een uitleg in tekst en illustratie. Toch zou ik je aanraden een rol tape te kopen en een gecertificeerde therapeut te zoeken om je het tapen aan te leren. Dit is goedkoper en levert uiteindelijk meer kwaliteit en resultaat.

Tapetechnieken worden vaak geassocieerd met sportletsels. In het dagelijks leven echter komen er ook dikwijls klachten voor van het bewegingsapparaat, die met behulp van een tape kunnen worden behandeld. Als door omstandigheden (acuut of chronisch) de alignement (uitlijning) van een gewricht niet meer correct is, kan je door een repositionering met tape, proprioceptieve prikkels geven aan het gewricht waardoor het een betere sturing krijgt. Taping is echter geen therapie op zich, het is een onderdeel van een volledig revalidatie-programma.

Deel op Facebook
Deel op LinkedIn
Deel via Whatsapp
Deel via een e-mail