Heb je lage rugpijn? Moet je revalideren? Of heb je last van stijve spieren en gewrichten? Dan kan kinesitherapie je zeker helpen. Door verschillende oefeningen en therapieën bij de kinesist, vermindert de pijn en voorkom je problemen in de toekomst.
Kinesitherapie betekent de zorg voor je lichaam via beweging. Elke behandeling bij kinesitherapie heeft als doel om acute of chronische bewegingsproblemen te laten verdwijnen of zoveel mogelijk te herstellen. Dit gebeurt via revalidatie of bewegingsoefeningen. Je kan bij een kinesist terecht met gekwetste spieren, verstijfde gewrichten, zenuwletsels, spanningsproblemen en problemen met hart, longen en andere bewegingsvragen.
Een kinesitherapeut verhelpt of verzacht lichamelijke pijn en je problemen bij het bewegen. Een behandeling duurt gemiddeld ongeveer 30 minuten. Deze tijd bestaat voor het grootste deel uit oefeningen. De oefeningen kunnen eveneens worden aangevuld met specifieke technieken. Via beweging probeert kinesitherapie de gewrichten en spieren te beïnvloeden zodat je deze opnieuw soepeler kan aanwenden. Verder kan er worden gefocust op een betere ademhaling, houding of evenwicht. Het doel van de behandelingen is om je klachten volledig weg te nemen of om ze zoveel mogelijk te verminderen.
Bij een eerste consultatie vindt een vraaggesprek plaats. De kinesist probeert zich een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van je klachten. Daarna word je onderzocht en stelt de kinesitherapeut samen met jou een behandelplan op. Dit is voor iedereen anders en hangt af van je specifieke situatie en klachten. Kinesitherapie kan zowel in een privépraktijk plaatsvinden als in een zorginstelling zoals een ziekenhuis, verzorgingshuis of revalidatiecentrum. Indien je dit wil, kan kinesitherapie ook bij jou thuis doorgaan. Vaak is het de bedoeling dat je de aangeleerde oefeningen thuis zelfstandig verderzet. Zo word je je bewust van de bewegingen en krijg je meer en meer vertrouwen in je lichaam. Je ontdekt wat werkt en wat niet, en hoe je problemen in de toekomst kan voorkomen.
Wanneer kinesitherapie?
De meeste mensen belanden bij de kinesist via een doktersvoorschrift. Dat is nodig om in aanmerking te komen voor een terugbetaling van je ziekenfonds. Een vaak behandelde klacht is acute rugpijn of nekpijn. Op basis van jouw klachten zal de kinesist een behandelprogramma opstellen om je zo snel mogelijk van je pijn te verlossen. De kinesessies bestaan grotendeels uit oefeningen om je spieren te versterken, manuele therapie, eventuele massage en het aanleren van een betere houding. Ook bij andere bewegingsklachten door sportblessures, arbeidsongevallen, whiplash, ziekte, ouderdom of een verkeerde beweging kan je bij de kinesist terecht. Kinesitherapie heeft als doel om je pijn te verminderen en je op een verantwoorde manier te leren bewegen. Twijfel je of je met jouw klacht terecht kan bij een kinesist? Vraag dan vrijblijvend advies aan een kinesist in je buurt of aan je huisarts.
Je huisarts kan trouwens een consultatief kinesitherapeutisch voorschrift aanbevelen! Dit wordt terug betaald door de verzekeringsinstelling en vertelt je arts wat er juist aan de hand is! Elke arts kan een consultatief kinesitherapeutisch onderzoek voorschrijven.
Een arts heeft er vaak baat bij om zo veel mogelijk informatie in te winnen over de patiënt. Het consultatief kinesitherapeutisch onderzoek is een van de vele middelen die dat enorm vergemakkelijkt. Zo kan de arts de patiënt beter beoordelen, een correcte diagnose vormen en de meest aangewezen therapie bepalen. Het gaat vooraf aan een eventuele voorgeschreven behandeling. Het consultatief kinesitherapeutisch onderzoek mag slechts 1 keer per patiënt per pathologische situatie worden aangerekend door de kinesitherapeut.
Hoe ga je als arts hierbij te werk?
- De arts schrijft een consultatief onderzoek voor op een kine-voorschrift.
- De patiënt maakt een afspraak met de kinesitherapeut en geeft het voorschrift consultatief onderzoek af aan de kinesitherapeut.
- De kinesitherapeut doet een kinesitherapeutisch onderzoek en maakt een schriftelijk verslag op voor de arts. In dit verslag zijn de bevindingen van de kinesitherapeut terug te vinden en eventueel ook een behandelingsvoorstel.
- De kinesitherapeut rekent af met de patiënt en geeft hem een getuigschrift voor verstrekte hulp mee. Dit getuigschrift kan de patiënt samen met het voorschrift voor consultatief onderzoek bij de mutualiteit binnenbrengen voor terugbetaling (idem als voor een behandeling).
- De patiënt gaat terug naar de arts en die bekijkt aan de hand van het schriftelijk verslag of er een behandelingsreeks kine aangewezen is.
- Indien kinebehandeling is aangewezen, maakt de arts een kinevoorschrift op en kan de patiënt hiermee naar de kinesitherapeut voor een behandelingsreeks. Naast algemene kinesitherapie bestaan er ook gespecialiseerde soorten kinesitherapie. Zo vind je steeds een behandeling perfect op jouw maat. Tarieven en terugbetaling
- Hoeveel een sessie kinesitherapie kost, is afhankelijk van jouw specifieke behandeling. Gemiddeld kost een sessie tot 30 euro. Het exacte tarief vind je op de persoonlijke pagina van de kinesist van jouw keuze. Indien je een voorschrift hebt van de huisarts wordt een deel van de kost terugbetaald door de mutualiteit.